Zwam, zwam bestrijden en zwambestrijding

/Zwam, zwam bestrijden en zwambestrijding
Zwam, zwam bestrijden en zwambestrijding2022-05-30T11:48:30+02:00

Zwambestrijding – bestrijding van zwammen – zwam bestrijden

Voordat er een zwambestrijding uitgevoerd kan worden moet er eerst een uitgebreide zwaminspectie door Bestkil – uw zwambestrijder van Friesland worden gedaan. Deze zwaminspectie is kosteloos en geheel vrijblijvend. Dit is nodig omdat een zwamaantasting vaak een ingewikkeld geheel kan zijn en moeilijk te constateren is.

Zwam is een verzamelnaam voor alle soorten schimmels die hout aantasten. U herkent zwam door verrot hout als gevolg van een aantasting van schimmel, oftewel zwam. De bekendste en beruchtste zwammen zijn de kelderzwam en de huiszwam. Onder ideale omstandigheden kunnen beide soorten zwammen de houten vloerconstructies ernstig aantasten. Alle schimmels die hout aantasten hebben op de eerste plaats vocht nodig om zich te ontwikkelen en te groeien.

Bij zwam in de kruipruimte moet al het aangetaste houtwerk minstens 1 meter voorbij de aantasting worden verwijderd door Bestkil – zwambestrijding. De houten delen die kunnen blijven zitten en al het nieuwe aangebrachte houtwerk dienen te worden behandeld met een zwambestrijdingsmiddel.

Het kan zo zijn dat zwammen ook op en in de muren zitten. Dan zal de zwam moeten worden geïnjecteerd om zodoende de zwam af te laten sterven en voorgoed te bestrijden door het vochtprobleem bij de bron aan te pakken en niet enkel de zwam te verwijderen. Soms loopt de zwam onder de stuclaag door naar boven, deze stuclaag zal tot 50 cm. boven de laatste aantasting moeten worden verwijderd. Eventueel zal bij zeer ernstige zwamproblemen de bovenste grondlaag moeten worden afgegraven en moeten worden aangevuld met scherp zand dat ook weer ingespoten wordt met een zwambestrijdingsmiddel. Bij Bestkil – de zwambestrijder van Noord-Nederland doet u dat met een vertrouwd gevoel dankzij de jarenlange ervaring.

Uiterlijk van zwam

Zoals eerder aangegeven is de kelderzwam één van de meest voorkomende zwamsoorten. De kelderzwam is te herkennen aan de zeer dunne schimmeldraden van 1 à 2 mm. die vaak waaiervormig vertakt zijn op hout of steen. De draden van de kelderzwam zijn donkerbruin of grijzig van kleur en worden vaak aangezien voor wortels van boompjes. Het zijn de strengen die de aanwezigheid van de kelderzwam verraden.

De andere veelvoorkomende zwamsoort is de huiszwam. Deze is moeilijker te herkennen maar hier zijn soms vruchtlichamen door de gele of witte rand. In sommige gevallen is er op het houtwerk een roestbruine poeder te zien. De huiszwam is meestal rond of ovaal. Een combinatie van een probleem met vocht en geen goede ventilatie is meestal de oorzaak van de huiszwam. De bestrijding van zowel de kelderzwam als de huiszwam is hetzelfde.

Ontwikkeling van de zwam

Hout heeft onder normale omstandigheden een vochtgehalte van minder dan 20%. Als het hout door vochtige omstandigheden toch een vochtgehalte krijgt van meer dan 20% dan kan zwam zich snel ontwikkelen. Hierom is het dan ook noodzakelijk om de oorzaak van het vochtprobleem te ontdekken en dit op te lossen. De meest voorkomende vocht oorzaken zijn: optrekkend vocht, doorslaand vocht, slechte ventilatie in kruipruimtes waardoor condens ontstaat, slechte hemelwaterafvoer en lekkages.

Tijdens de zwaminspectie door Bestkil – zwambestrijding in de kruipruimte (mits goed bereikbaar) zal er dus niet alleen op zwam gecontroleerd worden en in hoeverre deze zich ontwikkeld heeft, maar ook wordt er onderzocht waar de zwam zijn vocht vandaan haalt om zich verder te verspreiden op zoek naar hout. Kortom, de bron van het vochtprobleem wordt door de zwambestrijdingsexpert van Bestkil achterhaald, om de huis- en kelderzwam voorgoed te doen vergeten.

Schade die zwam aanricht

Zwam kan aan houtconstructies ernstige schade toebrengen. Vooral in kruipruimtes kan de zwamaantasting jarenlang ongestoord doorwoekeren omdat men hier geen zicht op heeft. Sleept de huis- of kelderzwam te lang aan, dan zal zwakker materiaal, zoals hout, rotten en het uiteindelijk begeven. Als u het gevoel krijgt dat de vloer erg begint te veren of verzwakken en er hangt een muffe geur in de kruipruimte bel dan direct de specialist om een gratis zwaminspectie uit te laten voeren.

Zwamproblemen lossen zich niet vanzelf op, maar Bestkil zwambestrijding heeft wel de oplossing. Voorkom zwam in huis met Bestkil, uw vertrouwde zwambestrijdingsspecialist uit Friesland.

Met Bestkil – uw zwambestrijder heeft u de oplossing voor het bestrijden van zwammen.

Contact
Open WhatsApp
Welkom bij Bestkil! Kunnen wij u helpen?
of scan de code
Welkom bij Bestkil. Stuur hier uw bericht, wij helpen u graag!