Houtworm bestrijden
Alvorens houtworm te bestrijden is het belangrijk te weten of deze houtaantaster werkelijk nog actief is. Dit kunt u duidelijk constateren doordat er boormeel rond de uitvlieg gaatjes ligt. De gewone houtwormkever of houtworm larve is het meest voorkomende houtvernielende insect in Nederland.
In de meeste gevallen van een actief aanwezige houtworm is een oppervlaktebehandeling met een bestrijdingsmiddel afdoende. Het houtwormbestrijdingsmiddel wordt rijkelijk op het hout gespoten om goed in te dringen voor een jarenlang houtwormvrij resultaat. Voordat het houtwerk kan worden behandeld tegen houtworm moet het voldoende stofvrij worden gemaakt. Een schoon oppervlak garandeert een optimale opname van de bestrijdingsvloeistof en daarmee een perfect resultaat tegen houtwormen. Daarnaast mag het houtwerk niet behandeld zijn met verf, lak, was of andere middelen. Hiermee wordt het goed indringen van de vloeistof gegarandeerd.
Alle ruimtes welke door de houtworm zijn aangetast, dienen goed bereikbaar en leeg te zijn om al het houtwerk goed te kunnen behandelen. De gespoten ruimtes dienen na de houtwormbestrijding goed geventileerd te worden en men mag er niet langdurig in verblijven. De duur van het ventileren hangt natuurlijk af van de grote van het behandelde object en de ventilatie mogelijkheden. Bestkil geeft u 10 jaar garantie op deze houtwormbestrijdingen. Al onze producten zijn op de Nederlandse markt toegelaten door het CTB (College voor Toelating Bestrijdingsmiddelen). Hiermee haalt u zekerheid in huis tijdens de houtwormbestrijding van Bestkil.
Uiterlijk houtworm
Een volwassen gewone houtwormkever is tussen de 2.4 en 6 millimeter groot, donkerbruin en heeft een gewelfd halsschild. Op het dekschild zijn rijen kleine puntjes te zien. De larve zit in het hout en is dus niet zichtbaar. Hij is circa 6 millimeter groot. De houtworm heeft een geribbeld lichaam en zwarte puntjes op zijn kop. Qua uiterlijk lijken ze op maden.
Ontwikkeling van de houtworm
De ontwikkelingsduur van ei tot volwassen houtworm is ca. 3 jaar. De vrouwelijke houtworm legt 30 tot 40 eitjes. De houtwormkevers komen voornamelijk voor in de zomer. De uitvliegopeningen van de houtworm zijn cirkelvormig. Ze hebben een diameter van circa 1 tot 2 millimeter.
In mei t/m augustus komen de houtwormkevers uit het hout tevoorschijn. In deze maanden gaan ze paren, waarna de vrouwtjes eitjes leggen. De meest gunstige temperatuur voor de ontwikkeling van de houtwormlarven is 15 tot 25 graden celsius.
Leefwijze houtworm
Gewone houtwormlarven tasten zowel loof- als naaldhout aan. De structuur van het boormeel is korrelig. De larven van de gewone houtwormkevers boren zich direct nadat ze uit het ei komen in het hout, waar ze gangen zullen gaan boren met een doorsnede van ongeveer 0.5 mm. Deze boorgangen zijn gevuld met boormeel. Vaak vindt men hoopjes boormeel onder of op het hout. Uit de gaatjes die men in het hout ziet, welke zo groot zijn als speldenknopjes, is een houtwormkevertje gekomen. Hierna gaat deze paren en worden er ongeveer 30 tot 40 eitjes door het vrouwtje gelegd. Deze eitjes bevinden zich vaak in dezelfde ruimte waar ze ook uit het hout gekomen zijn.
Schade die houtworm aanricht
De houtwormlarven boren gangen in het hout en kunnen daarmee houtconstructies, vloeren en meubels beschadigen of vernielen. Hierdoor kunnen de reparatiekosten behoorlijk oplopen.
Gewone houtwormkevers komen voor zowel in loof- en naaldhout dat in gebouwen verwerkt is. De door de houtworm aangerichte schade is in het beginstadium van de aantasting nog niet bedreigend voor de houtconstructies maar na enkele jaren is de populatie zo enorm gegroeid dat er wel zwaktes in de constructies kunnen ontstaan.
In dit geval zullen er ingrijpende en dure maatregelen nodig zijn om delen van de houtconstructies te vervangen.
Met Bestkil – uw houtwormbestrijding heeft u de oplossing voor het verwijderen van houtwormen.
Neem hierom direct contact op met Bestkil houtwormbestrijding om meer schade te voorkomen.